9 dôvodov, prečo by si mala sama vycestovať do neznáma

Jeden komentár

Je to približne 1 rok a 4 mesiace, čo som prvý krát v lete 2018 vycestovala do Thajska sama na vlastnú päsť. Väčšina mojich známych, kamarátov a hlavne rodina si mysleli, že som sa zbláznila. Vtedy som dala výpoveď v práci a odletela stráviť mesiac v slonej rezervácii a mesiac cestovaním. Táto cesta ma neskutočne nakopla a naučila niečo, čo ťa na vysokej škole nikto nenaučí. A tu je mojích 10 dôvodov, prečo by si mala zahodiť obavy za hlavu, kúpiť letenku a vydať sa na dobrodružnú cestu:

  1. Zoznámiš sa s množstvom zaujímavých ľudí z celého sveta. To, že poletíš niekam sama neznamená, že sama aj zostaneš. Pokiaľ nepôjdeš niekam do opustenej džungle, je takmer isté, že stretneš veľa turistov z celého sveta, s ktorými sa zoznámiš a nakoniec možno pár týždňov precestuješ. Keď cestuješ sama, je ľahšie sa s niekým zoznámiť. Vlastne sa s niekým zoznámiť musíš ak nechceš držať tichú niekoľkotýždňovú chvíľu.
  2. Naučí ťa to samostatnosti. To, že sa odsťahuješ od rodičov o 20 km ďalej a nájdeš si prácu neznamená, že si samostatná. Až keď sa ocitneš na druhom konci sveta kde nikoho nepoznáš zistíš, čo to samostatnosť znamená. Na nikoho sa nemôžeš spoľahnúť viac ako na seba.
  3. Tá sloboda! Môžeš robiť to, čo len chceš ty a nie to, čo chce niekto iný. Sama si naplánuješ o koľkej vstaneš a pôjdeš spať, čo budeš robiť, kde budeš bývať.
  4. Utriediš si vlastné myšlienky a zistíš, ako vlastne chceš žiť. Keď stráviš sama so sebou nejakú tú chvíľu, máš veľa času na premýšľanie nad svojím životom.
  5. Sama si zvolíš, či sa s niekým budeš alebo nebudeš baviť. Keď s niekým cestuješ, musíš ho počúvať celú dobu a po niekoľkých dňoch väčšinou nastane ponorka. Keď cestuješ sama, tak sa s niekým bavíš iba keď chceš. Keď nechceš, ideš si svojou cestou.
  6. Zažiješ nespútané romániky ako z filmu. Na svete žije oveľa viac chlapov ako ženských, čo znamená, že si máme z čoho vyberať! (Ale aj to, že chlapi prirodzene majú viacero ženských 😀 ). Je veľmi jednoduché sa s niekým zoznámiť a na chvíľu sa zamilovať. A čo ty vieš, možno z toho vznikne láska na celý život.
  7. Zdokonalíš sa v angličtine! Keďže po ruke nebudeš mať svojho slovenského/českého kamoša, budeš väčšinu času komunikovať po anglicky.
  8. Niekoľko krát prekonáš samu seba. Na svojej ceste sa nebudeš mať na koho spoľahnúť a to znamená, že budeš na niektoré situácie úplne sama. Budeš musieť prekonať svoj strach a to je ten najlepší pocit 🙂
  9. Zmení ti to život. Na konci svojej cesty budeš úplne iná ako si bola na začiatku. Vyspelejšia. Múdrejšia. Rozhodnutejšia. Nebojácnejšia.

Tak čo, ešte sa bojíš? Ešte váhaš nad kúpou letenky? Choď do toho! Veď kedy to urobiť, keď nie teraz?! Keď budeš ležať na smrteľnej posteli? Sólo cestovanie neznamená, že poletíš niekam sama, niekoľko mesiacov s nikým nebudeš hovoriť a vrátiš sa sama domov. Práve naopak! Spoznáš toľko skvelých ľudí, že sa budeš čudovať. Svet je plný sólo cestovateliek a dokonca v poslednej dobe stretávam viac žien ako mužov, ktorí cestujú sami. Tak sa pridaj k nám! 🙂

 

 

 

1 comments on “9 dôvodov, prečo by si mala sama vycestovať do neznáma”

Pridaj komentár